Vereckei Ádám | Vőfély ceremóniamester

Menyasszonytánc vs. menyecsketánc

2015. szeptember 10.

Sokan megkérdezik, hogy a mi a különbség a két tánc között, és mikor melyiket szokás táncolni. Hulljon le a lepel…

A kettő között nem sok különbség van. Mindkettőnek az a célja, hogy aki szeretné, az jól megtáncoltassa az ifjú arát, valamint, hogy a vendégek (akik esetleg nem más úton tették ezt meg), általában pénzösszeg bedobásával hozzájáruljanak az esküvői költségekhez.

Egy lakodalomban akkor beszélünk menyasszonytáncról, ha azt még a menyegző napján megkezdik, és a mátka még az esküvői ruhájában van. Ezzel szemben a menyecsketánc szigorúan éjfél után kezdődik, és a tánc már az új piros ruhában történik. Ezt a táncot szokták „új asszony táncnak” is nevezni.

Ahhoz, hogy menyasszonynak (és bizonyos esetben a vőlegénynek is) legyen ideje átöltözni pirosba, két megoldás is létezik. Van olyan, hogy a mátka egyszerűen elsétál, majd visszatér az új ruhában. A másik lehetőség, hogy fél 12 felé (a vőfély segítségével) elrabolják a menyasszonyt, majd pontban 0:01-kor a ceremóniamester és az ara megjelenik a bejáratnál, és abban a pillanatban elhangzik az a mondat, hogy „Eladó a menyecske!”

A kép forrása: wonderland20.webnode.hu és feherruha.hu

Jelenleg az a trend, hogy manapság inkább menyecsketáncot kérnek a házasulandók. Ennek meg nagyon egyszerű oka van, sokkal kényelmesebb a menyecske ruhában és lapos cipőben táncolni, mint a szűk esküvői öltözékben, és a hozzá tartozó magas sarkú cipőben.

He tetszett a cikk, és a jövőben a friss esküvőkkel kapcsolatos hírekről nem szeretnél lemaradni, akkor az alábbi gomb megnyomásával értesülhetsz, ha új bejegyzés került ki az oldalra.