Vereckei Ádám | Vőfély ceremóniamester

Magad szervezed az esküvődet? Segítek, hogyan kezd el!

2016. január 14.

Első lépésként szűkítsük le az esküvőnk időpontját 2-3 hetes intervalluma. Ha ez megvan, akkor nekiállhatunk megtalálni a tökéletes esküvői helyszínt. Ez elsőre könnyűnek tűnhet, de mind közül ez lesz az egyig legnehezebb feladat.

A helyszínekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy ár-érték arányban a legjobb helyek többnyire már november, december hónapban lefoglalásra kerülnek a következő évre. Januárra a még szabad hétvégék aránya olyan 20% körüli, így ha szerencsénk van, akkor pont el tudunk csípni még egy időpontot. Így ha valaki most áll neki a helyszín keresésnek javaslom, hogy azt a következő pár hétben tegye meg, mert különben már csak a drágább helyeken fog időpontot találni.

Az anyagiakat tekintve jól gondoljuk meg, hogy a nagy nap eseményeit hol szeretnénk megtartani. Budapesten egy esküvői vacsora korlátlan italfogyasztással 20 ezer forint/fő körül mozog. Azonban, ha hajlandók vagyunk elhagyni a főváros 30-40 kilométerre (például Dabas, Monor, Gyöngyös). akkor találhatunk olyan helyszíneket, ahol ugyanezt a szolgáltattatást 10-12 ezer forint/fő forint körül megkaphatjuk.

Feltehetjük ilyenkor a kérdést, hogy ha utaztatni kell a vendégeket, akkor szállás költség is felmerülhet. Ezzel kapcsolatban két dolgot szükséges tudni. Az egyik, hogy esküvők esetén a helyszínek gyakran adnak kedvezményeket a szobaárból, így akár 3-5 ezer forintért lehet szállást kapni. Ez még így is olcsóbb, mint egy budapesti helyszín. A másik, hogy nem törvényszerű, hogy mindenki szállását az ifjú párnak szükséges fizetni. Az íratlan szabály az, hogy a közeli családtagoknak általában a házasulandók állják ezt a költséget. A többi meghívott esetén ez függ, a násznép nagyságától, valamint a pár anyagi helyzetétől.

Ha megvan a helyszín, akkor jöhet a hivatalos ceremóniák lefoglalása. Itt arra érdemes figyelni, hogy ha utazni, vagy nászmenet keretén belül sétálni kell a két helyszín között, akkor minimum 45 perc eltéréssel legyenek a ceremónia időpontok lefoglalva. A polgári szertartást szervezhetjük az anyakönyvvezető hivatalba, de (plusz költségért) ki is lehet hívni az anyakönyvvezetőt a lakodalom helyszínére, ami egyszerűsíti a lebonyolítást.

Amikor ismerjük már ezeket az időpontokat, akkor elkezdhetjük megterveztetni az esküvői meghívókat. Nagyon sok féle desing létezik. Ami manapság nagyon divatos, azok a kihúzhatós esküvői meghívók.

Szükség lesz még esküvői fotósra. Itt azt tudom javasolni, hogy nem érdemes ezen spórolni. Fotós és fotós között nagy különbség van. Ha referencia képek alapján egy drágább tűnik jobbnak, akkor inkább őt válasszuk, hogy elégedettek legyünk az eredménnyel!

Az esküvő nagy kulcskérdése a zene. Lehetőség van zenekart, valamint esküvői DJ-t felkérni. Vannak nagyon jó zenekarok, de az a tapasztalatom, hogy ez egy kicsit mindig zsákbamacska. Én ezért jobban preferálok egy lemezlovast. Viszont, ha e mellett döntünk, akkor minden esetben esküvői DJ-t kérjünk fel, és ne klubokban játszót, mert egy lakodalomnak teljesen más a dinamikája, mint egy szombat esti party-nak.

A fentieken felül szükség lesz még a teljesség igénye nélkül: dekórosra, virágosra, vőfélyre, esküvői csokorra, dobó csokorra, menyasszonytortára, gyűrű hordó párnára, dekór homokra (vagy 2 gyertyára), dekór üvegre, menyasszonyi ruhára, névtáblákra stb.

Összességében egy esküvő jó megszervezéséhez minimum fél év szükséges, és még így is az utolsó héten fog előjönni további 1000 apróság, ami kimaradt a nagy készülődésben.

Ha kíváncsi vagy, hogy egy 70 fős esküvő körülbelül mennyibe kerül, akkor arról itt olvashatsz bővebben.

Amennyiben elakadtatok valahol a szervezésben, vagy konkrét helyszínjavaslatot szeretnétek kérni, akkor forduljatok hozzám bizalommal! Szívesen segítek!

He tetszett a cikk, és a jövőben a friss esküvőkkel kapcsolatos hírekről nem szeretnél lemaradni, akkor az alábbi gomb megnyomásával értesülhetsz, ha új bejegyzés került ki az oldalra.